Puterea curentilor de apa a fost cunoscuta pana recent drept una distrugatoare, singura “aplicatie practica” a acestor curenti fiind distrugerea unor docuri si chiar poduri. Desi, oamenii de stiinta au realizat acum mult timp utilitatea practica a acestor curenti, descoperiri importante in domeniu au fost facute recent la Universitatea din Michigan, unde sub conducerea ing. Michael Bernitsas a fost creata special o sectie pentru a se ocupa de cercetarile din acest domeniu.
Cercetarile efectuate de ing. Bernitsas au dus la inventia unui sistem, numit VIVACE, ce transforma curentii de rau si curentii oceanici in electricitate pura. Acest sistem se foloseste vibratiile rezultate din trecerea apei pe langa obiecte cilindrice sau rotunde, ce rezulta in producerea de mici vartejuri in jurul obiectelor, ducand la oscilatii pe linie verticala a obiectelor.
Aceste vibratii si vartejuri au dus de-a lungul timpului la dezastre inimaginabile, astfel incat oamenii de stiinta au fost mai degraba preocupati sa le contracareze sau sa le micsoreze efectele, si nicidecum sa incerce sa le uitilizeze ca o sursa de energie.
Cercetarile in domeniul hidroenergetic au dus la descoperirea unor modalitati de a produce energie electrica, precum centrale hidroelectrice si turbine ce transforma curentii de apa in energie. Singura problema a acestor sisteme este ca au nevoie de o viteza constanta a apei care nu poate scadea sub 4-5 noduri. Avantajul clar al sistemului VIVACE asupra acestor tehnologii este acela ca vibratiile de care acest sistem se foloseste, se pot forma chiar si la viteze mici de curgere, 1-2 noduri. De asemenea, VIVACE poate fi ajustat pentru a fi folosit la diferite viteze de curgere ale apei.
In esenta acest sistem este extrem de simplu, fiind compus dintr-un cilindru sustinut de un arc. Atunci cand este scufundat in apa vibratiile ce survin in urma crearii vartejurilor in jurul sau, produc deplasarea cilindrului in plan vertical pentru ca mai apoi un generator sa transforme aceasta miscare in energie electrica.
In laboratorul Bernitas al Universitatii din Michigan, ultimul experiment a presupus circularea a 30,000 de litri de apa printr-un bazin de dimensiuni mici, aprox. 3x1x1, dotat cu un ciclindru VIVACE. Acest experiment a rezultat in crearea a 51 de wati, capabili sa alimenteze 6 becuri de casa.
Bernitsas a mai declarat ca vor fi produse sisteme asemanatoare, dar de dimensiuni mai mici, capabile de a reincarca baterii sau chiar vase andocate, unitati mai mari urmand a fi produse pentru a asigura necesarul de energie a oraselor mici.
Laboratorul isi continua eforturile pentru a rafina sistemul astfel incat sa se ajunga la un pret de 5 centi per kWh. Pentru a ne putea da seama mai usor de importanta acestei descoperiri, energia eoliana are un pret de 7 centi per kWh iar energia solara are un pret intre 15 si 50 de centi per kWh.
In prezent, ing Bernitas se pregateste sa inceapa testarea primului prototip la scara mare pe raul Detroit din Michigan.
Prima oara cand intru pe acest blog, obisnuiam sa nu citesc bloguri, dar imi pare chiar interesant, si cred ca in timpul liber o sa il citesc cu ardoare.
RăspundețiȘtergere