vineri, 28 octombrie 2011

Un miliard de dolari, investit in exploatarile din Marea Neagra

Reprezentantii consortiului format din companiile Sterling Resources, PetroVentures si Gas Plus, pentru explorarea de zacaminte de hidrocarburi in Marea Neagra au declarat in cadrul intalnirii avute cu ministrul Economiei, Ion Ariton, ca vor investi in urmatoarea perioada intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari in explorari in zonele Ana si Doina, care fac parte din perimetrele Pelican si Midia, concesionate de la Statul Roman.

exploatare Marea Neagra

De asemenea, reprezentantii consortiului au mai precizat ca au finalizat toate negocierile si procedurile cerute de legislatia romaneasca pentru reluarea explorarilor in perimetrele concesionate din Marea Neagra.

40.000 de romani si-au montat echipamente ecologice prin programul Casa Verde

Peste 40.000 de dosare au fost depuse, in ultimii doi ani, in cadrul programului Casa Verde, pentru instalarea sistemelor de incalzire bazate pe panouri solare, peleti si pompe de caldura.

"Este un program care prezinta foarte mare interes, lucru dovedit de cifre", a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Programul Casa Verde este derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu. Conform Ghidului de finantare aprobat de ministrul Mediului, persoanele fizice inscrise in programul Casa Verde primesc pana la 6.000 de lei pentru a-si monta panouri solare sau instalatii de incalzire cu peleti, precum si pana la 8.000 de lei daca isi instaleaza pompe de caldura (pentru utilizarea energiei geotermale).

Programul Casa Verde sustine atat achizitia de echipamente noi, cat si inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.

Exista si o varianta a programului Casa Verde adresata persoanelor juridice – unitati administrativ – teritoriale, institutii publice si unitati de cult. Acestea primesc sprijin financiar pentru a pune in functiune sisteme de valorificare a energiei solare, eoliene, geotermale, hidro, precum si a biomasei si biogazului.

miercuri, 5 octombrie 2011

Ce este biomasa?

Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura, inclusiv substantele vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane.

Ea asigura nu doar hrana, ci si energie, materiale de constructie, hartie, tesaturi, medicamente si substante chimice.

Bioxidul de carbon din atmosfera si apa din sol participa in procesul obtinerii glucidelor (zaharidelor), care formeaza “blocurile de constructie” a biomasei. Astfel, energia solara utilizata la fotosinteza isi pastreaza forma chimica in structura biomasei. Daca ardem efectiv biomasa (extragem energia chimica), atunci oxigenul din atmosfera si carbonul din plante reactioneaza formand dioxid de carbon si apa. Acest proces este ciclic, deoarece bioxidul de carbon poate participa din nou la procesul de formare a biomasei.

Producerea de biomasa nu reprezinta doar o resursa de energie regenerabila ci si o oportunitate semnificativa pentru dezvoltarea rurala durabila.