vineri, 10 aprilie 2009

Energia solara

De la inceputuri, pana in prezent si in viitor, soarele reprezinta o sursa foarte importanta de energie.
Avantajele acestei forme de energie sunt ca este nepoluanta si desigur gratuita.
Transpus in termeni fizici, energia solara este perceputa pe Terra ca radiatii solare, iar cu ajutorul unor dispozitive si tehnologii specifice ea poate fi captata si transformata in diverse tipuri de energie: termica (panouri solare), electrica (celule fotovoltaice), mecanica.

Inca din secolul trecut oamenii de stiinta au prevazut utilitatea acestui tip de energie, astefel au aparut primele incercari de utilizare a ei.

Principalele utilitati ale energiei solare, la momentul actual, sunt:
- producerea de energie termica pentru incalzirea locuintelor si a serelor etc;
- producerea de energie electrica pentru asigurarea necesarului de energie pentru orice, de la telefoane mobile pana la centrale ce pot asigura energie electrica pentru intregi cartiere.

Pe langa aceste moduri si pe baza existentei unei game largi de dispozitive ce folosesc acest tip de energie, incepand de la calculatoare de buzunar pana la sateliti, nu poate fi negat rolul imens al energiei solare.

Avantajele energiei solare

Principalele avantaje ale exploatarii energiei solare sunt:

- disponibilitatea in cantitati foarte mari, chiar inepuizabile a materiei brute;
- este complet nepoluanta, deci si ecologica;
- exploatarea acestui tip de energie nu are costuri de intretinere.

In momentul actual, in care omenirea a inceput sa fie preocupata din ce in ce mai mult de „ecologizarea” Terrei, energia solara vine in intampinarea acestei necesitati, toate procesele ce implica captarea si transformarea energiei solare fiind ecologice.
Intradevar la scara mondiala si in comparatie cu metodele „clasice” de producere a energiei electrice, aportul metodelor ce implica exploatarea energiei solare, reprezinta un procent foarte mic de numai 0,4%.

Dezavantejele exploatarii energiei solare

Cu toate ca sistemele de celulele fotovoltaice folosite pentru producerea energiei electrice din energie solara au o durata de viata de aproximativ 15-25 de ani, nu sunt folosite la scara larga deoarece ele implica un cost initial destul de ridicat, rezultand astfel un pret pe Watt de 6-7 ori mai mare fata de cel produs intr-o termocentrala.

O harta a potentialului solar in Romania poate fi vazuta mai jos:


Alte impedimente in utilizarea panourilor solare ar fi randamentul scazut raportat la dimensiunea panourilor si pozitionarea acestora, fiind direct dependente de cantitatea radiatilor solare ce ajung pe Pamant si a unghiului de incidenta.

Pentru a concluziona, vom spune ca in parerea majoritatii, energia solara este o alternativa cu un potential mare, insa nu vom vedea implementarea acestei tehnologii la scara mare foarte curand deoarece cercetarile nu au ajuns inca la mult asteptatele rezultate pozitive care sa confirme posibilitatea inlocuirii complete sau macar in mare parte a metodelor traditionale de generare a energiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu