joi, 29 iulie 2010

Polul Nord fara gheata in urmatorii 30 de ani?

Zona polara va ramane fara gheata pe la mijlocul secolului XXI, a declarat seful centrului meteorologic din Rusia. In 30-40 de ani, regiunea Arcticului nu va mai avea gheata pe timpul verii, asta incluzand chiar si Polul Nord”, au declarat meteorologii.

In 2010 gheata de la Polul Nord masoara mult mai putin decat in 2007, an care a fost notat drept unul dintre cei mai caldurosi din ultimii 50.



” Pana de curand, in regiunea Arctica, erau 11 milioane de kilometri patrati de gheata iar acum nivelul a scazut la 10,8 milioane de kilometri patrati ” a mai declarat Alexander Frolov.

Mai mult, cercetatorii din cadrul centrului independent Met Office si NASA vor publica in curand date care arata ca aceasta tendinta de incalzire ar putea continua pe tot parcursul anului.
James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale (Giss) din cadrul NASA, a declarat: “Temperatura globala medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicata din ultimii 130 de ani”. El a precizat ca decembrie si februarie au fost printre cele mai calduroase luni din perioada respectiva.

“In Europa a fost o iarna rece, dar, la nivel global, perioada ianuarie-martie a fost printre primele sapte cele mai calduroase inceputuri de an din istorie”, a declarat si Vicky Pope, din cadrul Met Office, adaugand: “Acest an are peste 50% sanse sa fie cel mai cald din istorie”.
Temperatura medie globala se bazeaza pe masuratorile facute de mii de statii de monitorizare si sateliti. Acestea sunt inregistrate si analizate independent de Met Office, Giss si Centrul national pentru date privind clima din North Carolina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu