marți, 27 martie 2012

Metode ecologice pentru vopsirea oualor de Paste

Una dintre cele mai vechi traditii de Paste este vopsitul si incondeiatul oualor. Strabunicii si bunicii nostri foloseau metode ecologice pentru vopsitul oualor spre deosebire de azi, cand, ouale sunt vopsite cu produse chimice. Pe langa faptul ca sunt daunatoare sanatatii noastre, produsele chimice sunt daunatoare si pentru mediul inconjurator.

Va trebui sa tineti cont de faptul ca pe ouale albe se prinde cel mai bine vopseaua, iar ouale trebuie spalate foarte bine inainte de vopsire, sa fie perfect degresate, indiferent ce fel de vopsea folositi.

De regula, cu cat vei folosi un ingredient "mai" natural pentru vopsirea oualor, cu atat va dura mai mult ca vopseaua sa se prinda . Uneori, aceasta operatie poate dura si o noapte intreaga. Cu cat sunt lasate ouale la vopsit mai mult timp intr-un anumit amestec sau culoare, cu atat nuanta pe care o va capata coaja oualor va fi mai inchisa.

Iata cateva metode ecologice pentru vopsitul oualor:

  • culoarea rosie se poate obtine din fruze de varza rosie sau ceapa;
  • culoarea galbena o puteti obtine folosind coaja de lamaie, din morcovi sau din patrunjel;
  • culoarea verde se obtine din urzici sau frunze de spanac.
  • pentru culoarea maro, puteti folosi betigase de scortisoara sau cafea.

Ouale fierte timp de 5 minute se scot din apa si se adauga in sucul colorat de sfecla, in care se tin pana capata culoarea dorita. Acestea vor capata nuante interesante, de la rosu, violet, pana la mov sau albastru. De altfel daca aveti indemanare puteti creat diverse forme sau mesaje de paste pe ouale proaspat vopsite.

Spor la incondeiat si nu uitati, protejati mediul inconjuraor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu